Ekonomi

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu’ndan kredi açıklaması

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 91. Hesap Dönemi Olağan Genel Kurul Toplantısı Ankara’da gerçekleştirildi.

TCMB Başkanı Şahan Kavcıoğlu, genel kurulda bir konuşma yaptı.

Kavcıoğlu’nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“Küresel arz şoklarının etkilerinin kaybolması ve döviz piyasalarında görülen istikrarla birlikte 2022 yılının ikinci yarısında enflasyonun ana eğiliminde kademeli normalleşme süreci başladı.

Liraizasyon Stratejisi kapsamında uyguladığımız politika bileşimi, önümüzdeki dönemde sağlıklı kredi büyümesi ve finansman maliyetleri aracılığıyla potansiyel üretim yoluyla finansal istikrarı desteklemeye devam edecek ve arz-talep istikrarına olumlu katkı sağlayacaktır. Bu çerçevede, fiyatlama davranışları ve enflasyon beklentilerindeki yumuşama ile enflasyonda kalıcı bir düşüş sağlanacaktır.

Liraizasyon Stratejisi ile kısa vadede enflasyon ve fiyatlama davranışlarındaki kur duyarlılığını ortadan kaldırmaya çalıştık. Orta vadede üretimi ve ihracatı destekleyerek mevcut süreçlerdeki istikrarı güçlendirmeyi hedefledik.

Bu amaçla devreye aldığımız makroihtiyati araçlar ve kur korumalı mevduat ile bankacılık şubesinin hem aktif hem de pasif tarafının liralaştırılması sürecini başlatmış bulunmaktayız.

Ülkemizde üretim ve ihracatı artırarak mevcut süreçlerin istikrarında kalıcı iyileşmeyi sağlayacak finansal koşulların oluşturulması açısından amaçlı bir kredi yaklaşımı benimsedik.

740 sanayi ve turizm yatırımına toplamda 111,47 milyar TL yatırım taahhütlü avans kredisi (YTAK) tahsis edildi.

2022 yılında 346 milyar liralık reeskont kredisini ihracatçılarımız kullandı.

“ATILAN ADIMLAR BİLANÇOYA HESAP ETMEDİ”

Rezerv biriktirme araçlarımızdan olan döviz ve altına dönüştürülebilir mevduat da dahil olmak üzere liraizasyon politikası çerçevesinde atılan adımlar bankamız bilançosuna net bir maliyet getirmeden gerçekleştirilmiştir.

TL reeskont kredileri sonucunda TL reeskont kredilerinde meydana gelen artışın toplam etkisi, yabancı para zorunlu karşılıklardaki değişimler, yabancı para zorunlu karşılık hesaplarındaki değişimler, teminat politikasındaki değişiklikler çerçevesinde tutulan TL cinsinden menkul kıymetler, değişen faiz maliyetleri TL zorunlu karşılıklar, sabittir.

yenisarbademlihaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu